Koju vrstu hrane treba izbegavati ukoliko ste na terapiji varfarinom

varfarin

Varfarin je lek koji pripada grupi antikoagulansa i primenjuje se za lečenje ili prevenciju tromboze u slučaju plućne embolije, infarkta miokarda, fibrilacija atrija, kod ugradnje veštačkih srčanih zalistaka, za prevenciju moždanog udara. Svoje dejstvo ostvaruje tako što smnjuje aktivnost faktora koagulacije a aktivnost se prati merenjem protrombinskog vremena (PV). U zavisnosti od vrednosti ovog parametra, lekar prilagođava, „štimuje“ dozu leka koja je za pacijenta opimalna.

Pojedina hrana može menjati dejstvo varfarina i pojačati ili smaniti uticaj na faktore koagulacije. Hrana koja je bogata vitaminom K umanjuje dejstvo varfarina pa se PV u serumu povećava. Vitaminom K bogati su: zeleno povrće (blitva, spanać, kelj, kupus, brokoli..), karfiol, đumbir, avokado, pasulj, riba, jaja, iznutrice. Zeleni čaj takođe može umaniti učinal varfarina. Dejstvo varfaina pojačava beli luk, paprika, agrumi i druga hrana koja je bogata vitaminom C.

Preporuka je da se ne uzimaju dodaci ishrane (suplementi) koji sadrže C i E vitamin, jer imaju suprotan učinak od vitamina K. Hranu koja je bogata vitaminom K i C treba koristiti umereno. Konzumiranje većih količina, zahteva određivanje PV i na osnovu izmerenih vrednosti korgovati dozu ako je to potrebno. Važno je da ishrana bude uravnotežena jer tako će oscilacije u PV biti minimalne i potrebe za korekcijom doze ređe.

Alkoholna pića treba izbegavati ili ih konzumirati umereno, ne više od 1-2dl vina dnevno.

Kada se uzima antikoagulantna terapija treba biti obazriv i čuvati se od povreda. Obratiti pažnju na svako krvarenje, pojavu modrica, podliva, krvi u stolici ili urinu i o ovome obavetiti lekara.

Komentari

PODELI