Preparati koji doprinose zdravlju jetre

preparati jetra

Jetra je centralna laboratorija našeg organizma. Metaboličke funkcije jetre obavljaju hepatociti – stvaraju i izlučuju žuč, regulišu homeostazu ugljenih hidrata, vrše sintezu lipida, učestvuju u metabolizmu holesterola, stvaraju ureu.


Bolesti  jetre mogu biti posledica različitih uticaja, npr. infekcija, lekovi, toksini, ishemije, autoimune bolesti. Sve one dovode do određenih oštećenja ćelija, što se najbolje prikazuje odstupanjem od normalnih vrednosti raznih laboratorijskih parametara.

Jetra se u većem broju slučajeva može regenerisati. Međutim, nepotpuna regeneracija i fibroza mogu nastati zbog oštećenja koje zahvata cele lobule , a takođe i zbog slabije izraženog štetnog delovanja, ali koje je prisutno u dužem vremenskom periodu.

Hepadiet – dodatak ishrani koji sadrži suve ekstrakte: artičoke, šarenog čkalja i maslačka, inozitol, holin, metionin i vitamin B6.

Artičoka deluje na poremećaje varenja tako što  pokreće oslobađanje žuči iz žučne kese i tako reguliše varenje, smanjuje mučninu, stomačne bolove i nadutost. Tradicionalno se koristi za smanjenje ukupnog i lošeg holesterola kao i odnos dobrog i lošeg holesterola. Prema nekim istraživanjima, artičoka ima zaštitno dejstvo na ćelije jetre. Ne preporučuje se kod opstrukcije žučnih puteva, kod peska ili kamena u žuči.

Inozitol, holin i metionin su lipotropni faktori koji ograničavaju akumulaciju masti u jetri, a vitamin B6 je vrlo značajan za metabolizam ugljenih hidrata, proteina i lipida i omogućava bolje funkcionisanje jetre.

Artičoka je bogat izvor antioksidanasa kao što su: cinarin, silimarin, beta-karoten, minerali: bakar, kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum…

Upotreba: dve tablete dnevno, pre jela uz čašu vode.

Preporučuje se kontinuirana primena minimum tri meseca.

Liv 52 – na trzištu je prisutan preko 50 godina. To je ajurvedski preparat dobijen kombinacijom biljaka i minerala, bez neželjenih efekata.

U sastav ulaze: kapar, cikorija, pomoćnica, kasija, ajruna, hajdučka trava,

tamaris i mandur bhasma (proizvod dobijen mešanjem feri oksida sa sokovima  navedenih biljaka), tako da se dobija organsko vezano gvožđe, koje organizam u takvom obliku može da iskoristi.

Liv 52 pomaže obnavljanje funkcije jetre. Preporučuje se kod svih bolesti gde je funkcija jetre smanjena. Ubrzava portalnu cirkulaciju, regeneriše hepatocite od toksičnog dejstva alkohola, pomaže uspostavljanje normalnih nivoa enzima jetre AST i ALT, kao i povećanju nivoa albumina.

Kontraindikovana je primena u trudnoći i periodu laktacije.

Upotreba: odrasli i deca starija od 12 godina koriste 2 puta dnevno po 2 tablete, preventivno 3 puta dnevno po 1 tabletu.

Vrlo retko mogu da se jave gastrični problemi koji su posledica povećanog sadržaja gvožđa.

Silimarin- obnavlja, štiti i čisti jetru. Silimarin je glavni aktivni princip biljke sikavica (Silybum marianum). Smatra se da ima funkciju obnavljanja oštećene membrane ćelija jetre i vraća im aktivnost.

Silimarin povećava nivo glutationa koji je najvažniji antioksidant za zaštitu jetre za 35%.

Koristiti  se kod akutnih i hroničnih upala jetre, kod ciroze i drugih hroničnih bolesti. Može se koristiti i kod masne degeneracije jetre , alkoholizma i drugih organskih trovanja jetre uz obavezni dijetalni režim ishrane.

U početku primene koriste se 2 kapsule dva puta na dan, a zatim jedna kapsula dva puta dnevno.

Silimarin duo- preparat koji se koristi za poboljšanje funkcije i zaštitu jetre.

Sadrži kombinaciju ekstrakta biljaka sikavica( Silybum marianum) i bajkalsku kapicu ( Scutellaria baicalensis). S obzirom na sinergističko delovanje ove dve biljke pruža veoma potentnu zaštitu i još veću regeneraciju jetre.

Deluje povoljno u zaštiti jetre od toksičnih supstanci, lekova, cigareta i alkohola.

Koristi se 1 kapsula dnevno.

Depuratum – preparat je kombinacija biljaka: javanskog čaja, sikavica, čička, maslačka, artičoke, kurkume i godži bobica. Preporučuje se za čišćenje organizma i vrlo je efikasan u borbi protiv slobodnih radikala.

S obzirom na sastav i  aktivne principe  sikavice, artičoke, čička, kurkume i maslačka, depuratum pospešuju čišćenje organizma preko jetre i digetivnog trakta. Za dreniranje telesnih tečnosti odgovorni su java čaj, maslačak, a za  borbu  protiv slobodnih radikala – godži bobice –koje imaji imunostimulirajuci efekat, a i najjači su antioksidans sa velikom količinom vitamina C i gvožđa.

Preparat se preporučuje i kod: nepravilne ishrane, problema sa organima za varenje, nečiste kože, opšte slabosti i nelagodnosti, kod pacijenata koji zbog prirode bolesti piju dosta lekova.

Upotreba: uzima se 1 tableta ujutru na prazan stomak sa punom čašom vode, najmanje tri nedelje.

Preporučuje se uzimanje u dva do tri ciklusa godišnje, na prelazima godišnjih doba.

Komentari

PODELI